iLOQ tarjoaa älykkäitä lukitus- ja kulunhallinnan kokonaisratkaisuja yksittäisestä rakennuksesta aina isoihin kiinteistökokonaisuuksiin. Se vastaa teollisuuden ja teknisen infrastruktuurin tarpeisiin digitaalisilla- ja mobiiliratkaisuilla, jotka tehostavat pääsyoikeuksien jakamista, sekä hallintaa.
iLOQ on alansa edelläkävijä ja heidän johtoajatuksenaan on helpottaa päivittäistä elämää monipuolisella valikoimalla turvallisia ja kestävän kehityksen mukaisia tuotteita.
iLOQ on suomalainen kasvuyritys, joka muuttaa mekaanisen lukituksen digitaaliseksi pääsyoikeuksien hallinnaksi. iLOQin ratkaisut perustuvat heidän kehittämiin patentoituihin teknologioihin, jotka mahdollistavat elektronisen lukituksen ilman paristoja tai kaapeleita.
iLOQ on käyttänyt Teiton valmistamia Rack-asennettavia teollisuustietokoneita oheislaitteineen tuotannossaan vuodesta 2018 alkaen
Haastattelimme Timo Karhua, joka toimii iLOQilla projektipäällikkönä vastuualueenaan tuotannon testaus
Kun aloitit iLOQilla noin viisi vuotta sitten, annettiinko sinulle tehtäväksi tuotannon konekannan uudistaminen?
Ei varsinaisesti, mutta kasvuyrityksenä tähän osa-alueeseen ei ollut aiemmin kiinnitetty juurikaan huomiota, kun painopiste oli mennä tuote edellä tuotannon ratkaisujen ollessa tuohon aikaan vähemmän olennaisia. Henkilömääräkin oli tuon uudistamisen aikaan merkittävästi pienempi ja näiltä osin oli toimittu vähemmän suunnitelmallisesti. Näistä seikoista johtuen tuotantoympäristömme PC-laitteisto oli aika kirjavaa ennen uudistamista ja yhdenmukaistamista. Olemassa olevien koneiden käyttöympäristöt olivat pääosin tarkoitettuja toimistokäyttöön, eikä niiden teho mahdollistanut laajempien ohjelmistojen ajamista. Levytilakin oli osassa koneita melko vähissä.
Millaisia koneita käytitte tuotannossa ennen siirtymistä teollisuusPC:hin?
Koneet olivat pääosin erilaisia kannettavia koneita sekä testauspartnerin aikanaan isommalle asiakkaalleen speksaama teollisuus-PC varsin pitkähköllä toimitusajalla. Etenkin kannettavia koneita oli haalattu vuosien varrella muutamaa kerrallaan sieltä sun täältä, ja mitä kulloinkin oli perusläppäreinä kaupan hyllyllä sattunut olemaan sen kummemmin miettimättä. Ylläpidon ja käyttöönoton kannalta koneiden kirjo oli siis laaja, eikä se edesauttanut päivitysten tekemistä tai helppoa käyttöönottoa millään tavalla.
Mikä oli siirtymisen syy Teiton koneisiin; standardisointi, pitkä elinkaari vai joku muu syy?
Teiton koneisiin siirtymisen syynä olivat standardoinnin tarve, sekä halu löytää sellainen kone teollisuusympäristön käyttöön, jolla olisi pitkä elinkaari, kohtuullinen hinta, lyhyt toimitusaika ja hyvä laatu. Toki toimittajaksikin haluttiin luotettava kumppani. Aiemmat kokemukset Teitosta yrityksenä ja Teiton koneista olivat hyviä, joten näiltä osin lähtökohdat yhteistyölle olivat hyvät. Myös koneiden räätälöinti tarpeiden mukaan oli helppoa ja näihin löytyikin ratkaisuehdotukset Teiton toimesta joustavasti.
Millaisissa työtehtävissä koneita käytetään; mittaus, työohjeet, tilausten käsittely, jotain muuta?
Koneet ovat tällä hetkellä tuotannon testilaitteiden käytössä ja testikehityksessä, eli niillä ohjataan tuotannossa tapahtuvia mittauksia sekä kerätään mittaustietoa.
Millaiset kokemukset sinulla on Teiton toimittamista laitteista?
Laitteet ovat olleet hyvin kestäviä. Muistaakseni vain yhtä konetta maailmalta on käytetty huollossa. Suorituskyky on ollut vähintäänkin riittävä ja laajennusmahdollisuudet ovat olleet täysin tarpeitamme vastaavia.
Entä millaiset ovat olleet kokemukset yhteistyöstä?
Yhteistyö on toiminut hyvin. Koneiden toimitusten kanssa ei ole ollut mitään ongelmia ja tilausten käsittely on ollut nopeaa. Myös koneiden elinkaaren aikana tehdyt pienet muutokset ovat olleet käytännössä meille näkymättömiä, eli koneiden toiminta on ollut täysin samanlaista, vaikka joitain komponentteja on toki vuosien varrella päivitettykin. Nämä muutokset ovat kommunikoitu hyvissä ajoin eli nämä eivät ole tulleet yllätyksinä vasta pakettia avatessa. Minulle on jäänyt sellainen kuva, että Teito on halunnut myös panostaa koneiden saatavuuteen varaamalla riittävästi komponentteja käyttöönsä, mikä on minusta hyvä osoitus siitä, että toimittaja on ikään kuin asiakkaan kanssa samassa veneessä.
Millaisia hyötyjä tuotteidemme käyttöönoton kanssa on mahdollisesti syntynyt?
Koneiden hyödyntäminen on helpompaa esimerkiksi tuotannon siirroissa ja testilaitteiden monistamisessa. Vakioitu ympäristö mahdollistaa helpot siirtymät PC:n hyödyntämisessä millä tahansa tuotantolinjalla käytännössä muutaman tunnin imageprosessin tekemisellä. Koneiden laatu sallii myös niiden jatkuvan käytön eli näiden osalta ei ole tarvinnut pelätä huoltokatkoksia.
Mikä on oleellisin asia, jonka takia suosittelit tai olisit valmis suosittelemaan tuotettamme?
Ehdottomasti koneiden laatu ja nopeat toimitukset.
Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on kehittää tuotannonne IT-laitteita?
Nyt on menossa pienimuotoinen tutkimus BoxPC:n käyttöönotosta. Tämä mahdollistaisi testilaitteiden sijoittelun tuotannossa pienempään tilaan sekä ennen kaikkea myös kestävän kehityksen näkökulmasta pienemmän hiilijalanjäljen, esimerkiksi rahtikonttien koon ja painon minimoinnissa jo toimituksessa Teitolta meille ja myös silloin kun laitteet päätyvät osin maailmalle valmistuspartnereillemme. Vaikka rahtipaino ei kaikkein olennaisin vaatimus tuotantolinjan rakentamisen kannalta olekaan, on se kuitenkin yksi konkreettinen askel siihen suuntaan, miten valinnat vaikuttavat ympäristön huomioimiseen paremmin.
Lisäksi olemme miettineet käyttökohteita myös kaikenlaiseen elektroniikkatuotannon pyörittämiseen liittyvässä toiminnassa eli esimerkiksi tarkat 2D-koodinlukijat ja tulostimet ovat tarpeen. Lisäksi jossain vaiheessa voisi miettiä sitä, kuinka testiympäristön virtualisointi voisi toimia verkon yli. Samoin standardi-asennuspaketin tiputtaminen koneisiin jo toimituksen yhteydessä on ollut framilla pitkään, kun vain saisimme määriteltyä tarvittavat ohjelmistot, versiot ja konfiguraatiot.
Jotain muuta?
Teiton tuoteuutiset ovat hyvä tietolähde. Uusista tuotteista kuulemme jatkossakin mielellämme.